Under året antas stadens nya näringslivsstrategi för fler växande företag och jobb för Malmöborna. Stödet till näringslivs- och innovationsaktörer ska ligga i linje med näringslivsstrategin.

Malmös näringsliv består till stor del av små och medelstora företag. För många är stadens upphandlingar en möjlighet att växa. För att ge företagen stöd och kunskap ska stadens företagslots utökas med en upphandlingslots, för ökad kvalitet och konkurrens.

Fler Malmöbor ska nå egen försörjning. Principen om “arbete först” ska vara utgångspunkten för Malmöbor som uppbär försörjningsstöd. Stadens arbetsmarknadsinsatser kopplas närmare ihop med socialtjänsten.

Malmö stad sluter en jobbpakt med Malmöborna. Stadens egna verksamheter ska användas som en dörr in till arbetsmarknaden för Malmöbor som uppbär försörjningsstöd genom att kommunala mertjänster tas fram i samarbete med facken och Arbetsförmedlingen.

Det framgångsrika arbetet med Framtidens hus i Lindängen, där kommunala och statliga aktörer samlas på samma ställe, ska spridas till fler delar av staden för en lättare väg in i arbete.

Svenska för invandrare, SFI, ges mer resurser med syfte att korta väntetiderna.

Det framgångsrika arbetet med talangutbildningar där SFI kombineras med yrkesutbildning ska utökas. SFI kan också individualiseras för att bättre kunna kombineras med praktik, arbete eller andra arbetsmarknadsinsatser.

Regeringens satsning på ett kunskapslyft ska mötas med en lokal offensiv för att bygga ut vuxenutbildningen.

Medeon 800 tkr 

Upphandlingslots 1 Mkr

Jobbpakt – mertjänster, sommarjobb,
talangutbildningar och Framtidens hus 10 Mkr  

Vuxenutbildning 15 Mkr

SFI 20 Mkr

Socialtjänsten 30 Mkr

Uppsökande verksamhet 1 Mkr

FÖRSTÄRKNINGAR 2017 77,8 MKR