Konsekvenserna av skyfallet som föll i Malmö 2014 ligger till grund för den skyfallsplan som i dag antogs av kommunstyrelsen. Planen inriktas på att Malmö ska klara ett hundraårsregn senast år 2045. I planen finns tre mål som Malmö stad och privata fastighetsägare ska arbeta efter:

  • Senast ett år efter att planen antagits ska skyfallshänsyn tas i relevanta plan-, besluts- och förvaltningsprocesser. Skyfallsplanen kommer att få betydelse i den fysiska planeringen av Malmö. Malmös arbete med kommunala ombyggnads- och exploateringsprojekt ska i framtiden ta hänsyn till de risker som finns för skyfall.
  • År 2025 ska åtgärder ha genomförts för att minimera risken för liv, allvarliga personella skador eller allvarliga störningar av samhällsviktig verksamhet. Målet kan endast uppnås genom insatser både på allmän plats och på kommunal och privat kvartersmark.
  • Senast år 2045 ska skyfallsplaneringen ha lett till att hela Malmö kan hantera ett hundraårs regn med minimala materiella och personella skador samt med ett minimum av störningar som följd. Målet kan endast uppnås genom insatser både på allmän plats och på kommunal och privat kvartersmark. Hundraårsregn kräver ett annat ytligt vattensystem som tillfälligt kan hantera stora mängder vatten. Det krävs både storskaliga och mindre lokala lösningar.

Vilka exakta åtgärder som Malmö stad ser framför sig samt hur finansieringen ska delas mellan kommunen och VA-kollektivet kommer att tas fram i en mer detaljerad handlingsplan som tekniska nämnden ansvarar för.

– Skyfall som det som föll över Malmö 2014 får stora konsekvenser för både staden, fastighetsägare och för enskilda Malmöbor. Skyfallsplanen visar tydligt att det kommer krävas ett hårt arbete av många för att skyfallssäkra staden och finansieringen av åtgärderna är särskilt en viktig del att tydliggöra framöver, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd med ansvar för teknik, miljö och trygghet.

– Nu är ramverket äntligen på plats, nu går vi in i fasen att definiera och finansiera konkreta åtgärder för att göra staden mer motståndskraftig mot stora regn. Lösningarna ligger hos både kommun och privata fastighetsägare. Mot klimatförändringarna behövs enade krafter, säger Märta Stenevi (MP), stadsbyggnadskommunalråd.

Kontaktpersoner

Andreas Schönström, 0709-11 68 79

Märta Stenevi, 0732-34 24 82

Åsa Waldemarsson, pressekreterare, 0708-36 40 16

(Ärende 29)