Kommunstyrelsen fattade idag beslut att införa gröna obligationer som redskap i Malmö stads finans- och hållbarhetsarbete. Samtidigt fattades beslut om ett följduppdrag att utreda möjligheten till sociala obligationer.

Obligationer används för att låna till investeringar och ses som ett tryggt placeringsalternativ. Utöver detta öronmärks de investerade pengarna i så kallade gröna obligationer för konkreta klimat- och miljöprojekt, något som sker enligt internationella riktlinjer. Numera finns även möjligheten att fondspara i gröna obligationer för pensions- och småsparare.

På kapitalmarknaderna syns allt fler investerare som formulerar gröna policys, vilket märks i en ökande efterfrågan. Det har också visat sig i bättre villkor för de organisationer som lånar upp pengar till investeringar i projekt som är positiva för miljö och klimat. Möjliga fördelar som lyfts fram är att arbetet med finansiella och miljömässiga mål integreras i investeringsverksamheten, att miljöambitioner i investeringar höjs genom tydligare riktlinjer samt möjliga synergieffekter mellan social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Sociala obligationer är ännu ovanliga men har ofta en koppling till arbetsmarknaden.

– Gröna obligationer är ett sätt för kommunen att höja den miljömässiga ambitionsnivån i kommunens investeringar, men också skapa synergieffekter i form av till exempel renoveringsinvesteringar i miljonprogrammen som bidrar till den sociala och ekologiska hållbarheten, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Det är en viktig utveckling att klimat- och miljöarbetet integreras i de finansiella sammanhangen. Sedan tidigare har vi bestämt att fasa ut det fossila innehållet i de medel vi själva placerar och nu erbjuder vi andra investerare gröna placeringsalternativ i den stadsutveckling som den täta, gröna staden innebär, säger Märta Stenevi (MP), kommunalråd med ansvar för stadsbyggnad och service.

Kontaktpersoner

Katrin Stjernfeldt Jammeh, 0735-79 97 01

Märta Stenevi, 0732-34 24 82

Åsa Waldemarsson, pressekreterare, 0708-36 40 16

(Ärende 33)