Storstadsseminarium_web
Idag möttes Stockholms, Göteborgs och Malmös kommunstyrelseordföranden finansminister Magdalena Andersson på storstadsseminariet i Öresundshuset i Almedalen. 

I samband med seminariet presenterade vi ett nytt, fördjupat samarbete mellan våra storstäder, som kommer kretsa kring frågor som ökat bostadsbyggande, tillväxt och sysselsättning, bättre kommunikationer och infrastruktur, social hållbarhet och minskade klyftor och ett intensifierat klimatarbete. Avgörande framtidsfrågor för Sveriges storstäder!

 

 

Storstadsagenda för Sverige

Storstäderna står inför nya politiska utmaningar. För att kunna ta tillvara städernas potential och möjligheter och för att säkra städernas utveckling på ett ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart sätt, tar kommunstyrelseordförandena i Stockholm, Göteborg och Malmö initiativ till en gemensam Storstadsagenda för Sverige.

I dagens globaliserade värld, där länder och ekonomier är djupt integrerade i varandra, utgör storstäderna ekonomiska motorer för hållbar utveckling, tillväxt och förnyelse. Städerna fungerar som dynamiska livs- och mötesplatser. Städerna erbjuder ett rikt utbud av utbildning, möjligheter till jobb, företagande, kultur, nöjen, kunskapsutbyten och sociala sammanhang för människor.

Storstäderna står inför nya politiska utmaningar. Skillnader i livsvillkor och hälsa riskerar att bli större. Tillväxten och sysselsättningen behöver öka. Brist på bostäder riskerar att utgöra en flaskhals för städernas fortsatta utveckling. Trycket ökar på offensiva satsningar på utbyggd och välfungerande infrastruktur, så att tillgängligheten kan förbättras.

Våra storstäder behöver kunna vidareutvecklas på ett ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart sätt, till gagn för våra invånare och till gagn för Sverige. Därför tar vi, i egenskap av kommunstyrelseordföranden för Stockholms stad, Göteborgs stad och Malmö stad, idag initiativ till ett brett samarbete kring Storstadsagenda för Sverige. Inom ramen för Storstadsagenda för Sverige vill vi fokusera på fem områden:

Klyftorna måste överbryggas. De sociala klyftorna är idag så stora att det skiljer 5-8 år i förväntad livslängd mellan olika stadsdelar i storstäderna. Det är en effekt av ökade skillnader i livsvillkor och hälsa. I städer där de sociala klyftorna riskerar att öka skapas ojämlikhet, otrygghet och ökade samhällskostnader i form av sjukdomar och/eller arbetslöshet. Vi ser därför ett behov av sociala investeringar för att våra städer ska hålla ihop och för att överbrygga sociala skillnader i livsvillkor och hälsa.

Tillväxt och sysselsättning måste öka. Globalisering och omvandlingstryck på näringslivet och arbetsmarknaden är centrala områden för att skapa bättre förutsättningar för jobbskapande tillväxt, innovationer och investeringar. Genom att stärka arbetsmarknadspolitiken skapar vi fler jobb och en bättre matchning mellan arbetstagarens kompetens och näringslivets behov. Med åtgärder för ökad attraktivitet och profilering stärker vi konkurrenskraften.

Bostadsbyggandet måste intensifieras. I de stora städerna är efterfrågan på bostäder stor, och utbudet motsvarar inte efterfrågan. Brist på bostäder gör det svårare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden, bidrar till trångboddhet och kan tvinga människor att tacka nej till de jobb som finns i städerna. I förlängningen bidrar bostadsbristen både till sociala problem och riskerar att hämma städernas utveckling, och därmed hämma tillväxten i hela Sverige. Vi ser ett stort behov av att kraftigt öka takten i bostadsbyggandet de kommande åren.

Infrastrukturen och transporterna måste byggas ut. Det är viktigt att de stora städernas infrastruktur och kollektivtrafik kan möta den kraftiga befolkningstillväxten. För att förbättra kapaciteten behöver därför infrastrukturen och våra transportlösningar utvecklas. För att städerna ska nå sin fulla potential och kunna fungera som förebild för hållbar stadsutveckling, behövs snabba, effektiva och pålitliga kommunikationer. Satsningar på utbyggd kollektivtrafik och satsningar på moderna höghastighetståg är därför särskilt viktiga den fortsatta utvecklingen.

Klimatarbetet måste intensifieras Sveriges förmåga att uppnå klimat-, miljö- och energimål är helt beroende av hur framgångsrikt storstäderna lyckas ställa om till ekologiskt hållbara samhällen. Därför behöver vi göra gemensam sak för omställning av produktionsliv, bostäder och energisystem i resurssnål och resurseffektiv riktning. Vi behöver värna våra hav och vatten och fortsätta vidareutvecklingen av effektiva transport- och logistiksystem för en hållbar mobilitet.

Det som sker i städerna får återverkningar och konsekvenser för hela landet. I Storstadsagenda för Sverige vill vi arbeta samordnat för att uppnå synergier, och differentierat för att ta hänsyn till våra städers olika förutsättningar. Det är därför av yttersta vikt att hantera de utmaningar och ta vara på de möjligheter städerna ställs inför. På så sätt skapas hållbara förutsättningar och utrymme för utveckling såväl i städerna som i Sverige som helhet.

För att Sverige ska kunna fortsätta utvecklas som ett modernt, kunskapsorienterat land i framkant, behöver Sverige en gemensam storstadsagenda, som i brett samarbete utgår från städernas förutsättningar och möjligheter. Därför tar vi idag detta initiativ.

I höst konkretiserar vi Storstadsagenda för Sverige, så att vi sedan gemensamt kan uppvakta regeringen kring vad vi behöver för att kunna vidareutvecklas som framtidens hållbara storstäder. Visby 30 juni 2015

Karin Wanngård, Finansborgarråd Stockholms stad

Anneli Hulthén, KS ordförande Göteborgs stad

Katrin Stjernfeldt Jammeh, KS ordförande Malmö stad