Socialdemokraterna i Malmö vill se en kommuncentral rättning av de nationella proven och lovar att införa det om man får väljarnas fortsatta förtroende efter valet. Det lovade man i sitt första vallöfte på onsdagen.

Central rättning av de nationella proven ger lärarna mer tid att ägna sig åt undervisning istället för åt administration. Enligt skolverket tar det i dag en timme att rätta och bedöma ett nationellt prov i SO eller NO för årskurs sex och nio.

I en rapport från Skolinspektionen framgår det att det finns en tendens att provrättare sätter lägre provbetyg på pojkar, elever med utländsk bakgrund och elever födda sent på året jämfört med kontrollrättare. Gymnasieelever med höga grundskolebetyg och elever vars båda föräldrar är högutbildade, tenderar däremot att få en generösare provbedömning av provrättarna jämfört med kontrollrättarna.

Central rättning av de nationella bäddar för en mer rättvis bedömning och för ökad likvärdighet. Det lägger också en bra grund för alla elever att lyckas i skolan och det är en viktig del i att bygga Malmö helt.

– Jag är glad att vårt första vallöfte går till skolan. Det är riktat till Malmös lärare. Och dessutom är satsningar i skolan en investering i stadens framtid och konkurrenskraft, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande.

– Lärarna i Malmö ska få vara proffs och ägna mer tid åt eleverna och mindre åt administration. Och eleverna ska få likvärdig och rättvis bedömning. Provrättning är en extra belastning som tar av lärarnas tid och det vill vi ändra på, säger hon.

– Vi behöver minska stressen för lärarna och att lyfta ut administrationen för att istället skapa utrymme för deras pedagogiska arbete är väldigt angeläget, säger Anders Rubin, skolkommunalråd.

– Central rättning av de nationella proven är viktigt för likabehandling av eleverna. Vid omrättningen av de nationella proven har forskare bland annat kunnat konstatera att elever med utländsk bakgrund och elever vars föräldrar inte är högutbildade tenderar att få lägre provbetyg jämfört med elever från hem med hög studievana. Vallöftet ska säkerställa att alla elever i de kommunala skolorna får så likvärdig bedömning som möjligt, säger Andreas Schönström, kommunalråd med ansvar för arbetsmarknad, vuxen- och gymnasieutbildning.

– Detta är en viktig satsning som frigör värdefull tid för lärare, som på senare år ålagts en större och större administrativ börda. Förslaget ger mer tid till värdefullt för- och efterarbete till undervisningen, tid som förbättrar kvalitén, säger Joakim Sandell, Malmö arbetarekommuns ordförande.

 

Kontaktpersoner:

Katrin Stjernfeldt Jammeh, 0735-79 97 01

Anders Rubin, 0706-36 26 77

Andreas Schönström, 0709-11 68 97

Joakim Sandell, 0733-66 43 37