Nu ska det bli enklare att kamerabevaka stadens gator och torg. I maj 2018 är det tänkt att en ny kamerabevakningslag ska träda i kraft som innebär att möjligheterna att kamerabevaka för att bekämpa brott ökar. Med anledning av utredningen har Malmö stad yttrat sig om ett betänkande till justitiedepartementet, som kommunstyrelsens hanterade på onsdagens sammanträde.

Lagförslaget som presenteras innebär att tillstånd kommer att beviljas i större omfattning än nu och att det blir enklare att bevaka offentliga platser. Skäl till att bevilja kamerabevakning kan vara för att förebygga, förhindra eller upptäcka brott, olyckor eller störningar av allmän ordning.

Malmö stad ställer sig positiv till förslaget som innebär att den svenska lagstiftningen anpassas till EU-rätt. Dock vill man se förtydligande vad gäller bland annat trygghetsbegreppet och placering av skyltar som upplyser om kamerabevakning. Malmö stad vill också att den föreslagna tiden på en månads kamerabevakning utan tillstånd förlängs med upp till sex månader för Polisen för att göra kamerabevakning till ett mer flexibelt instrument, anpassat efter situationen. Kommunstyrelsen vill dock att kommunerna blir tillståndsgivande myndigheter eftersom det är de som har bäst lokalkännedom och har närmast kontakt med medborgarna.

– Jag välkomnar en utökad möjlighet att kamerabevaka. Kamerabevakning är ett bra komplement till andra trygghetsåtgärder och kan leda till en ökad trygghetskänsla, utöver den avskräckande effekt det kan ha på brott, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.