Till Kommunstyrelsen 

Med anledning av den senaste tidens flyktingmottagande i Malmö.

Över 50 miljoner människor befinner sig på flykt i världen. Det stora flertalet befinner sig utanför Europa, enligt rapporter från FN:s flyktingorgan UNHCR. Under sommaren har vi dock sett en kraftig flyktingtillströmning till EU. Den stora merparten kommer från de krigsdrabbade länderna Syrien och Afghanistan.

Tyskland är det land som numerärt väntas ta emot flest flyktingar. Sverige är det land som väntas ta emot flest flyktingar i förhållande till sin befolkning och en stor andel av de som kommer till Sverige, kommer via Malmö.

Den senaste veckan har över 7000 personer sökt asyl i Sverige, varav närmare 1300 ensamkommande barn. Många Malmöbor har engagerat sig och mött upp på ett fantastiskt sätt i den akuta situationen.

Men anledning av den senaste tidens händelser och den ansträngda situationen vid flyktingmottagandet på Malmö C har Moderaterna och Folkpartiet inkommit med en begäran om ett extrainkallat kommunstyrelsesammanträde. Vänsterpartiet har inkommit med en skrivelse där de begär att staden ställer sina institutioner till förfogande för att därigenom kunna ta ett större ansvar för att hjälpa flyktingarna. Sverigedemokraterna har därtill inkommit med en skrivelse med en begäran om att försvåra för flyktingar som vill ta sig till och inom Sverige.

Under måndagen gavs kommunsstyrelsens arbetsutskott en lägesuppdatering. Kommunstyrelsen kommer att ges information, få möjlighet att ställa frågor och diskutera den uppkomna situationen på det ordinarie sammanträdet den 30 september i nästa vecka.

Jag vill dock säkerställa att samtliga kommunstyrelseledamöter känner sig informerade redan nu, därav följande korta skriftliga information.

Myndigheter och kommuner i Skåne inledde tidigt ett samarbete för att gemensamt möta det ökade antalet asylsökande. Länsstyrelsen Skåne tog utifrån sitt regionala samordningsansvar på sig att samla aktuell information från myndigheter och kommuner samt för att ta ansvar för att samordna de frivilliga insatserna.

Precis som det framgår av skrivelsen från Moderaterna och Folkpartiet är de ensamkommande flyktingbarnen stadens primära ansvar. Malmö stads mottagande av ensamkommande flyktingbarn sker i huvudsak genom Sociala resursförvaltningen. De erbjuder boende och stöd för asylsökande barn och unga som kommer till Sverige utan vårdnadshavare. De flesta flyttar i regel snabbt vidare till andra svenska kommuner, men en del stannar i Malmö. Dessa barn och ungdomar behöver vuxenstöd på olika sätt och därför har Malmö stad via Sociala resursförvaltningen gått ut med en informationskampanj kring hur man kan engagera sig för ensamkommande barn och ungdomar. Malmö stad söker till exempel fler familjehem och volontärer som kan hjälpa ensamkommande barn med exempelvis läxläsning och sociala aktiviteter. Glädjande nog tycks gensvaret ha varit stort.

Den senaste veckan har mellan 50 och 100 barn per dygn kommit till Malmö. Det ställer stora krav på Sociala resursförvaltningen som på kort tid har öppnat tio nya boenden och anställt 130 nya medarbetare. Sociala resursförvaltningen har fått hjälp och stöd från fler förvaltningar, men situationen är pressad och personalen jobbar under tuffa förhållanden för att upprätthålla en mottagning av så hög kvalitet som möjligt, trots rådande situation.

Kommunledningen slog tidigt larm till Migrationsverket och regeringen för att säkerställa att Migrationsverket har resurser och organisation för att möta mottagandet. Vi har också riktat uppmaningar till andra kommuner att ställa upp i större omfattning, och vi har begärt att regeringen ska säkerställa att flyktingmottagandet i kommunerna finansieras fullt ut. Det fick bland annat som effekt att Migrationsverket tillfälligt lyckades få ner antalet oregistrerade barn. Dessvärre bedömde Migrationsverket inför föregående helg att de var tvungna att prioritera vuxna i större utsträckning, vilket lett till att trycket på Malmö stad ökat ytterligare igen.

Malmös skolor möter också en tydlig ökning av antalet nyanlända elever. De senaste veckorna har det handlat om ett mottagande motsvarande minst en hel klass, men också så många som upp till 67 barn, per vecka. Detta ställer stora krav på såväl skolförvaltningen som på de enskilda skolorna. Från kommunledningens sida måste vi fortsätta att uppmärksamma och synliggöra behovet av statligt ansvarstagande, inte minst vad gäller finansieringen, för att skapa goda förutsättningar för en fortsatt god skolutveckling.

Under helgen den 12-13 september gick Malmö stad in i central krisledning. Detta skedde med anledning av att det befarades att ensamkommande barn ibland får missvisande information när de anländer på Malmö centralstation och i värsta fall far illa. Inom ramen för central krisledning finns tre nivåer; störning, allvarlig händelse och extraordinär händelse. Situationen kring ensamkommande flyktingbarn definieras som en störning, vilket innebär en ”kris som i hög utsträckning kan hanteras inom ramen för den berörda förvaltningens krisledningsorganisation, men som kräver stöd och/eller samordning på central nivå.” Det kan till exempel handla om stöd med rekrytering, införskaffande av material, kommunikation och samverkan med övriga berörda förvaltningar och myndigheter. Under helgen fanns därför medarbetare från Malmö stad på plats på Malmö C mellan klockan 20.00 och 02.00 för att hänvisa barn rätt, samt se till att frivilligorganisationer och privatpersoner som möter ensamkommande barn känner till de rätta vägarna in i Sverige och in i asylprocessen.

Den centrala krisledningen fortsatte efter helgen på grund av den fortsatt hårt ansträngda situationen för Sociala resursförvaltningens verksamheter för ensamkommande barn. Informationsinsatsen på Malmö C togs från och med måndagen den 14 september över av stadsområde Norr som kommer fortsätta bemanna med personal som talar arabiska och dari under de tider då det finns störst behov. Det kommer göras en kontinuerlig bedömning av insatsen för att avgöra hur länge den ska fortsätta.

Malmö stad har sedan den ökade tillströmningen av flyktingar och frivilliga på Malmö C haft regelbundna möten med aktuella aktörer som olika myndigheter och frivilligorganisationer. Det har varit tydligt att det funnits behov av koordinering av insatserna på Malmö C. Länsstyrelsen Skåne har tagit på sig ett informations- och samordningsansvar som dock inte har fungerat fullt ut. Den 18 september beslutade därför den centrala krisledningen att på ett bättre sätt ge stöd till inblandade aktörer på Malmö C. Malmö stad har därför utsett en person som fått till uppgift att koordinera insatserna på Malmö C.

Malmö stad som organisation och stadens personal tar ett stort ansvar. Situationen värderas kontinuerligt och det finns beredskap för att göra mer om situationen så kräver. Samtidigt är det helt avgörande att samtliga myndigheter som ålagts ett ansvar fullföljer sina förpliktelser.

Katrin Stjernfeldt Jammeh

Kommunstyrelsens ordförande