Andreas_Schonstrom

Ordförande, ledamöter och åhörare!

Jag vill börja mitt anförande idag genom att läsa upp ett brev jag fick skickat till mig den 23 november 1995.

” Till sökande av den utlysta tjänsten i Lund.

Till den av utannonserade tjänsten som kontorist på regionkontoret i Lund har vi fått in ett hundratal sökande. Tyvärr, tyvärr kan vi bara anställa en av alla dessa och det blev inte du. Vi returnerar dina ansökningshandlingar och tackar dig för för ditt intresse.”

Tyvärr är det alltför många som idag får samma svar i Malmö.

Fullmäktige, för bara ett par veckor sedan stod studenterna på trapporna till våra gymnasier och sjöng om den ljusnande framtid är vår. Glädjen sprudlade, lyckan av att många års studier äntligen var över lyste kring dem, alla på väg över tröskeln till vuxenlivet.

Om dessa studenter och de möjligheter livet kommer ge dem vet vi faktiskt en del. Vi vet att för dem som läser på högskola eller universitet kommer över 80% få arbete direkt efter studierna.

För andra väntar prövningar men det går. Vi kan se hur ungdomsarbetslösheten sjunker i en rasande takt, över fem procent det senaste året. Främst är det just de ungdomar med slutfört gymnasiet som nu tar första steget in på arbetsmarknaden. En del kommer få brev med ett ”nej tack” men genom egen initiativförmåga, nätverk och arbetsmarknadsinsats ändå finna den första arbetsplatsen.

Värre ser det ut för de ungdomar som aldrig stod på trappen, som kanske inte kunde öppna dörren till gymnasiet för att de inte var behöriga. För dessa, 1200 till antalet i Malmö, väntar stora utmaningar. De kommer bära med sig en tung ryggsäck genom hela livet, en börda som gör det nästintill omöjligt att finna fast mark på arbetsmarknaden. Tyvärr packades kanske den ryggsäcken i tidig ålder. Beroende på vilken utbildningsbakgrund dina föräldrar har, vart du bor och är uppväxt ja, alla socioekonomiska faktorer är det som anger dina chanser i livet.

Fullmäktige, det är vår uppgift att göra den bördan lättare.

Redan i år kommer vi att presentera en gemensam handlingsplan med arbetsförmedlingen för att få ner ungdomsarbetslösheten.

Stadens förvaltningar får i uppdrag att ta fram traineeplatser och utbildningskontrakt så att den som inte fullföljt gymnasiet eller som vill omskola sig få en ny chans till både arbete och utbildning.

Genom att vi nu har gett ett uppdrag till arbetsmarknads, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen att ta fram en handlingsplan för förstärkt samverkan mellan skola och arbetsliv och studie- och yrkevägledning är det vår övertygelse att vi under nästa år kan ge ungdomar fler öppna dörrar till olika arbeten och utbildningar, minska så kallade felval till gymnasiet och tillvarata oupptäckt talang.

Genom att ställa krav på sysslsättning i stadens upphandlingar kan fler ungdomar få visa vad de går för.

Genom Idéburna offentliga partnerskap med stadens föreningar som t.ex. FC Rosengård, MFF och Hassela och projekt som Good Malmö når vi nya målgrupper, skapar nya framgångsrika arbetssätt för att få ut ungdomar i arbetslivet.

Men vi stannar inte där, vi väjer inte för utmaningen. Vi ska samla det myndigheter och offentliga aktörer kring individen där hen bor. Därför ger vi uppdraget att efter samma modell som Framtidens hus i Lindängen se om detta kan göras i fler av stadens områden.

För de som går på försörjningsstöd, ska vi under nästa år erbjuda arbete med lön istället för socialbidrag. För många kommer detta göra stor skillnad både i självkänsla och i livskvalité. 200 ska erbjudas denna möjlighet i kommunens verksamheter med ett löfte om att få hjälp att söka vidare arbeten, därför att vi vet; har du ett arbete är det mycket lättare att få ett annat.

Människovärdet är okränkbart, för dig som vill välja det som är rätt och riktigt, för dig som vill välja utbildning och arbete, för dig som väljer medmänsklighet och omtanke är det alltid vår uppgift som samhälle att öppna dörrar ge alternativ. Detta skapar trygghet. 70 % av malmöborna uppger sig vara trygga i Malmö. Antalet anmälda brott är på den lägsta nivån någonsin.

Men för den som inte inte håller sin del av detta samhällskontrakt vill jag idag vara tydlig. Till den lilla klick vettvillingar som i delar av staden som sprider rädslans tyranni genom era våldsgärningar säger jag; Den som väljer brottet, för den som i djup egoism utsätter sin omgivning för våld för den finns bara ett budskap från oss till dig. Sluta! Rättvisan hinner i kapp!

Du kräver respekt men Du är värd förakt, Du kan hota och härja i tron att vi ska falla undan och känna rädsla men vi kommer aldrig böja oss, vi ska finna modet.

Tillsammans med polisen ska vi arbeta mot den brottslighet som finns i staden. Mot regeringen ska vi driva kravet om ökade resurser till åklagarmyndigheten. Samhällskontraktet, om att alla människor förtjänar sin trygghet, ska hållas!

En tusenmilaresa börjar med ett steg, skrev Lao-Tse.

Låt oss ta ytterligare steg idag, bifall till kommunstyrelsens förslag till budget för 2016!

OBS: I det fall talet ovan skiljer sig från det som sades i fullmäktige, gäller det som sagts i talarstolen.